Pivní preclíky
Pivní preclíky
Suroviny
400 g polohrubé mouky
100 g tuku
220 ml vlažného piva
1 žloutek
20 g droždí
1 lžička cukru
mletý pepř
sůl
mouka na vál
sůl na posypání
1 žloutek na potření
50 ml piva na potření
Postup přípravy
Dvě lžíce mouky smícháme s cukrem a rozdrobeným droždím v míse, směs zalijeme částí vlažného piva a necháme vzejít kvásek v teple. Potom do mísy dolijeme zbylé pivo a rozpuštěný vlažný tuk (ne horký), přidáme žloutek, zbytek mouky, osolíme, opepříme a rukama důkladně vypracujeme ze směsi hladké těsto, které necháme asi 45 minut vykynout v teple.
Vykynuté těsto rozdělíme na malé dílky, ze kterých na pomoučeném válu uděláme delší válečky. Ty svineme do tvaru preclíků, naskládáme je na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem rozšlehaným a pivem, osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na cca 175 °C, kde dozlatova upečeme.