Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obsah alkoholu

1. 8. 2009
Obsah alkoholu Od 0,5 do desítky procent. Česká piva nejčastěji mezi 4 až 5 %. Orientační obsah alkoholu[5]stupeň Nealkoholické 8° 10° 12° podíl alkoholu ~0.5 % ~2 % ~3,5 - 4,3 % 4,5 - 5 % Lidské tělo je schopno odbourávat alkohol dle individuálních měřítek, které záleží na hmotnosti, pohlaví, zdravotním stavu, stupni únavy a dalších faktorech. Doba, za kterou se z těla odbourá alkohol uvolněný po konzumaci piva se dá jen nepřesně odhadovat. Obecně platí zásada, že čím je člověk obéznější, tím pomaleji se alkohol z jeho těla odbourává. Orientačně se občas uvádí čas okolo 2 hodin a 10 minut pro 80 kg vážícího muže u 10° piva a 3 hodiny a 50 minut u ženy o hmotnosti 60 kg. Pro 12° pivo se pak uvádí při stejných fyziologických parametrech doba 2 hodiny a 50 minut respektive 4 hodiny a 30 minut.[4] Jením ze základních faktorů schopnosti odbourávat alkohol je enzym ADH - alkoholdehzdrogenáza. Tento enzym však některým národům úplně chybí (eskymáci, indiáni, některé asijské národy). V právním řádu České republiky se pivem zabývá zejména vyhláška č. 335/1997 Sb., která provádí zákon o potravinách (zákon č. 110/1997 Sb.). Vyhláška obsahuje jak definici piva, tak požadavky na výrobu a jakost, rozdělení druhů piva a jeho označování.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář